THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, December 18, 2010

Cik Ziqa: Aku dan Nur Haziqah Hayazid


Assalamualaikum.
Yes. Inilah dia muka cik Ziqa yang terbaru. Huhui. Comeh tak, comeh tak? Hehhehe... Then, sebelom aku balik Nilai, Negeri Sembilan. Aku tangkap cintan picture beebanyak sama ini budak. Ti winduu...



Orait... cukup bekal untuk ke Nilai. Hhehehe.. Damn, i'll miss you cik Ziqa. Huhhhu... do you missed me? Oh, kecik gi-tak paham apa aku cakap.


Friday, December 10, 2010

Walt Disney: Learning By Reading Can Be Fun


Dalam dok makan, minum, tidur, makan, minum, tidur (diulang selama seharian), maka korang akan dilanda ‘Bored Disorder’. Untuk mengelakkan penyakit ini melanda diri, korang perlu melakukan sesuatu. Antaranya adalah mengira jenis pokok bunga rumah jiran sebelah, mengemas resepi lama di dapur, menyusun atur perabot dalam bilik air, menebas lalang di sekitar rumah, atau menolong membasuh pinggan kotor di kedai rojak Mak Nab.

Kalau korang jenis malas nak wat tu semua, amalan membaca adalah antara cara paling terbaik (bagi yang mengenal apa itu buku). So, antara ayat-ayat yang menarik terdapat dalam ‘article’ si penulis Walt Disney tentang ‘Learning By Reading Can Be Fun’ yang sempat aku baca, ialah:

“Curiosity may have killed a cat, but never yet has hurt a boy or a girl-or a cricket, for that matter-seeking knowledge.”

`“If reading maketh a full man, then the lack of it must leave him awfully empty-in the head!.”

“Oh-yes-he who runs may read. But make sure you run and read in the right direction. And not too much either without the other, if you want to keep happy and healthy.”

“Curiosity gets you started. Balance keeps you from falling overboard. Timing keeps your reading smooth, without bumps.”

“There are fashions in reading, even in thinking.”

“It’s silly to build a wall around your interest.”

“You’ll be a poorer person all your life if you don’t know some of the great stories and the great poems.”

“I tell you boys and girls one thing: There is more treasure in books than in all pirate’s loot on Treasure Island and at the bottom of Spanish Main… And best of all, you can enjoy these riches every day of your life.”

“So keep your eyes open.”

*Maka, hari-hari korang akan di lalui penuh bermakna. Tak kira la cerita fantasi, cerita cinta, cerita komik, cerita resepi, dan biografi. Akhir kata, mulakan amalan mulia ini: sehari sebuah buku. Amacam??.

Bell Ringing: beli kereta ke beli motor?

I’m given you a choice:
-a car
-a house

Mana yang akan korang pilih? Soalannya tampak semudah ABC kan, namun jawapannya sesusah mendaki Gunung Kinabalu di Sabah. Kedua-duanya penting dalam kehidupan seharian kita. Apalah hidup tanpa rumah, namun apalah hidup juga tanpa kereta.

Lets we compare both of them and see which one is more important. Either a car or house:

ü  Car
Advantage:
-more cheaply than house
-kereta adalah antara alat penggangkutan terpenting dalam hidup. Ianya lebih murah dan ‘practical’ serta  tiada segala guaman yang mempunyai taburan surat penjanjian setebal kek kahwin untuk di tandatangani.
-Kalau ada kereta senang nak kesana kesini dan segala urusan juga akan jadi senang. Tak payahlah nak pinjam  kereta kawan, naik bus atau korang akan ketinggalan jauh ke belakang.
Disadvantage:
-Korang kena bayar segala macam jenis tol dan menyediakan duit minyak yang bisa bikin panas, ditambah dengan pembiyaan untuk penyelenggaraan,cukai jalan dan sebagainya.
-takkan korang tidur, salin baju, makan dalam kereta. Dan lagi, sampai tua ker nak bergaya dengan kereta aja, rumahnya tiada. Anak bini juga terpaksa hidup dalam dunia kereta korang. Hish.. lama-lama berkarat gak kereta tu.
-faktanya, harga kereta akan menurun berbanding harga rumah yang sentiasa menaik mengikut pasaran.
-lagi satu, andai korang hidup di bandar besar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru.. korang terpaksa menempuhi jalan yang sesak hingga boleh putus urat pernafasan korang.
Option:
1- Use public transport.
-Not only cheap but convenient also.
-memang murah. Tapi, takkan hari-hari korang nak menempuh hujan dan panas untuk menunggu bus atau teksi yang entah bila kunjung tibanya.
-kalau korang jenis yang kena ‘punch card’, boleh buat jiwa kacau, beb.
2- Buy motorbike.
-selain murah dan senang nak cilok menyilok waktu jalan sesak,selain tiada bayaran untuk tol di Malaysia nie. Duit minyak pun tak banyak sangat.
-But..
-Andai hari hujan tiba, korang akan basah kuyup dan terpaksa berhenti untuk berteduh. Selain berbahaya untuk kaum wanita malah kaum lelaki juga. Macam-macam benda boleh terjadi, terutamanya pada waktu malam. Dan ingat, kecurian dan kemalangan motorsikal adalah amat tinggi berbanding kereta.

ü  House
Advantage:
-Korang tak payah sewa mana-mana rumah kerana korang dah ada rumah sendiri. Senang bukan. Tolak duit sewa, hanya bayar bil api dan air aja.
-Pada hari mendatang, harga rumah akan melonjak naik mengikut harga hartanah berbanding harga kereta yang menjunam turun.
-Korang juga akan berbangga kerana ramai kawan korang hanya ada kereta masing-masing yang mungkin akan berkarat, tapi korang ada rumah yang semakin mahal. Silap-silap boleh jadi jutawan nanti.
Disadvantage:
-selain harganya yang mahal ya amat, korang terpaksa menanggung segala macam kos guaman, insuran dan cukai.
-One more, if you already had a house at Johor Bahru, but then you get employed at Kuala Lumpur. How?
-takkan korang nak congkel pakai cangkul dan lipat kecik-kecik masuk bagasi tok pindahkan ia ke Kuala Lumpur. Tak ada logika pulak kan.
-Kalau rumah dah ada, takkan nak biar ianya kosong cam korang nak buat pameran seni, mestilah korang kena beli segala macam jenis perabut yang sesuai. Dengan segala macam alat-alat elektrik, makin bertambah la bil bulanan korang nanti.
Option:
1-Rent a house
-harga bulanan untuk sewa bilik atau rumah lebih rumah berbanding korang membelinya kerana segala urusan tuan rumah yang uruskan. Lagi masyuk kalau rumah tu da siap semua alat pekakas harian.
-Dan takkan nak menumpang sewa sampai tua. Silap-silap tuan rumah dok halau korang, mana korang nak tinggal nanti. Ye tidak.
2-Buy outside urban area
-kalau korang jenis yang nak gak beli rumah, apa kata korang beli rumah di luar kota. Ianya lebih murah berbanding di tengah kota. Kerana pasaran di tengah kota lebih hangat macam pisang goreng Mak Nab berbanding luar kota yang jarang sekali orang beli. (jangan beli dalam hutan dah la, tu lagi jarang orang duduk)
-the best things are you compare the entire price and made a right decision.

Pada pendapat korang macam mana pulak. Kalau boleh aku nak dua-dua. Tapi sebagai permulaan, mana satu yang patut dimiliki dulu…
Hermmm..

So, which one is more preferable to you?

Oh, millionaire people, will u marry me?


Tuesday, December 07, 2010

Very Simple - Very Cartoonish = ONE PIECE

one piece-my favourite cartoon (kipas susah mati !!). So, lets me introduces--why this crtoon are sooooo cooolll...

One Piece (ワンピース Wan Pīsu?) is a Japanese shōnen manga series written and illustrated by Eiichiro Oda, that has been serialized in Weekly Shōnen Jump since August 4, 1997.

the flag...

their ship..

"Favorite Anime Series".


One Piece follows the adventures of Monkey D. Luffy, a 17-year-old boy who gains elastic abilities after inadvertently eating the gum gum fruit, one of the mystical devil fruits, and his diverse crew of pirates, named the Straw Hats. Luffy explores the ocean in search of the world's ultimate treasure known as the One Piece and to become the next Pirate King. On his journey, Luffy battles a wide variety of villains and makes several friends

The super crew are :
 the adventures of Monkey D. Luffy

 a swordsman named Roronoa Zoro

  the cowardly sharpshooter Usopp

 the womanizing chef Sanji

the navigator and thief Nami

the doctor Tony Tony Chopper

 an anthropomorphized deer; the archaeologist Nico Robin

and a musician skeleton named Brook

a former enemy of the crew; the cybernetic shipwright Franky.

Luffy, inspired by his childhood hero, the pirate known as "Red-Haired" Shanks, going on a journey to find the One Piece...(giler cool  rambut merah nie..)


ace-luffy brother..

It gives life and stays true to the style and characters of the manga

 "One Piece is a fun adventure story, with an ensemble cast that is continuing to develop, with great action and character drama."

 "very distinctive and fresh".
 "the right amount of random fun along with a shonen style storyline"

"kids may get into this version because it's what they have seen on TV."

"One Piece is a great tale of high-seas fun that will leave you wanting more!"


Saturday, November 20, 2010

Sunway Piramid: Mari main Ice Skating!

Assalamualaikum...

Cerita paling besh tahap cinta luar biasa yang ingin aku ingin kongsi dengan korang semua adalah pengalamanku bermain Ice-skating di Sunway Piramid. Keegoan terlampau untuk dinafikan adalah superb lebam seluruh badan pada keesokan harinya (percayalah!). 


Pertama kali skate--(tak yakin) takut gila-gila!
Mula-mula gi kena bayor la dulu kan *tip saving-bawaklah sock dan sarung tangan korang sendirik. Nanti siap semua,diaorang akan bagi badge tok pasang kat pergelangan tangan. Pakai la. Bila nak masuk, kena scan la dulu. 

Pastu, gi bahagian mek kasut--diorang de siap tempat mengukur, korang tak yah bawak tali tape untuk ukur sendirik. Kasut dia ala-ala boot tentera tu hah. Berat dan padat gak la. Bereh jek pakai kasut, wat senaman cikit bagi longgar semua otot (caranya? pose banyak-banyak). Hahahahh..

Dah ready? Apa lagi...SERBU!. Bagi yang da keyakinan super powerful, boleh la terus skate. Kalau korang cam aku, kenalah men di tepian pantai dan menari cha-cha (nanti korang akan perasan ramai dok pegang tiang kat tepi tu). 
*tip-kalau korang jatuh tertiarap, terbongkang: Jangan malu dan risau coz akan ada la cowok sehandsome Taylor Launter dan cewek cantik bak Jessica Alba, akan tolong korang (hyperbola sungguh). Jangan jadi gediks sudah la...

Dalam tiga empat pusingan pastu, korang alhamdulillah boleh skating sorang-sorang dah. Boleh la men kat tengah dan tunjuk teror!. 


Kadang-kadang gak ada orang langgar, terlanggar, jatuh, terjatuh, dan macam-macam insiden agi--ianya hendaklah dibantu ++ gelak cikit-cikit kerana semuanya saling belajar. 

Bagi yang raser da fed up---relax la. Lain kali datang lagi (practice bebanyak) . Coz boleh dikatakan ramai yang tak pandai gak dan jangan jeles bila bebudak kecik yang lagi superb pandai dalam skate, siap wat dance lagi!. Uhuiii..

Bukan straight korang leh main-coz bila dah basah cikit. Korang harus keluar dan rehat dulu kerana diorang akan kasi kering jap guna alatnya la...


Bila dah siap semua, korang boleh men semula-nak seenjoy maner pun tarak kesah la- Lastly, jangan lupa jalan balik rumah.


*tip-untuk keselesaan pas main skating, bawak baju dan seluar lebih. Yang dalam-dalam sekali, ok. Coz bila korang jatuh, basah la korang punya baju. 

Baiklah. Gitulah Mak Bedah citernyer...
P/S----> Jom skating reramai Malaysia! Saper nak belanja???


Sunday, June 06, 2010

Kenduri Tahlil: Kami di rumah Pak Cik...

Assalamualaikum,

So, this weekend.
My ayah bring us to kenduri tahlil.
I just called him, uncle...
I donno his name. 
Uncle.

He's cool and his family also cool. 
Their food also cool.
Coolest ever.

And treat us well.
Thank you.


Last words,
I wish we'all in HIS blessing.
And same goes to person down there.

Semoga mereka aman dan tenteram disana.
Al-fatihah. 

Thursday, May 13, 2010

Beauty of sujood

Assalamualaikum,

I like this picture.
You should too...

Whatsapp

Simple words.
Deepest meaning...
Earn it.
Feel it.

May Allah always in our mind.
InsyaAllah.

Monday, April 19, 2010

Ice cream

Assalamualaikum,

 ❤

Okay dude,
Who don't like ice cream... in the terik matahari (feel like summer).
Heaven.

Most good flavor is combination of chocolate and vanilla.
Humble, but its,
Most best thing ever.
Can you feel it.
Plus nuts... crunchy it.

My first ice cream i ate... aiskrim Malaysia!
10 cent each.
Variety flavor.
Plus, if we'll rajin.... you can make by your own.

Wah, missed my childhood.
: )

And now, ice cream being commercial with combination with cakes.
This make me up and down.
And my diet...
Shame on me.

Yummy

Monday, April 12, 2010

Tanjung Emas, Muar, Johor

Assalamualaikum.

Selepas praktikal lebih kurang (tiga bulan) di Hospital Sultanah Fatimah, Johor.
Perjalanan kami ditamatkan di Tanjung Emas!. Outsider activities that can bring fresh air to your brain (yang dah beku beribu).

Segala ke-happening dan ke-enjoy semacam bila peluh jantan sudah keluar kerana dek matahari yang memancar.---> bau badan pun sama gak!.

Macam-macam ada-aerobic, main bowling cara kampung (kelapa sesat) dan so on.
Kumpulan paling teruja amat lagi membanggakan adalah saper algi kalau bukan kami semua!.
Tak ingat la TAG line popular masa tuh.
Apapun, kami tetap juara dan juara, dan juara gak.

Jangan dok belagu bila kitaorang (yang ala international sesat gitu),
mengajar diorang cara adat dan permainan budaya Malaysia.
Mungkin sehari dua pas diorang lek saner boleh di-applikasikan pada keluarga dan kawan-kawan rapat.
Hahahaha..





Say peace no war!

Saturday, February 27, 2010

LANCOME: Wangi...tak saya?

Assalamualaikum,

Here we go, aku dapat minyak wangi mahal. 
Pheewit! suker-suker. 

Ni adalah pemberian ikhlas daripada my sister in law--Sist Zana. 
Mekasih bebanyak. 
Sangat wangi dan lembut baunya. 

Next, saper-saper tolong sponsor aku minyak wangi nih lagi. Hheheh...

Sunday, February 14, 2010

MARRIED: Mr. Ibrahim & Mrs. Shazana

12 Febuary 2010:




13 Febuary 2010:





Happening ala rakyat Gipsi---
Terbaru, sila bulatkan perbezaan super girls antara dua gambar di bawah ini..