THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Sunday, February 13, 2011

PUBLIC FIGURE: Nurul Haziqah Hayazid

Hello readers, lets meet my anak buah (pertama). Keterujaan-melampau-lampau. Alhamdulillah...sihat ibu dan anaknya nih.





.
.
.
.
.
.
.

i love you cik ziqa...

Thursday, February 10, 2011

The full stop: Pengalaman di bumi bersejarah, Melaka.

Assalamualaikum..

Helaian pada kali ini akan berkisar mengenai bandar Melaka (cube bukak peta Malaysia bagi ynag tak tahu, ye). All sorts of things in the pass (love, sorrow, and not miss the Bitter).. (I think a lot of joy). What the nonsense are you talk, girl. 

Selain bandar bersejarah, paling best adalah landskapnya yang superb cantik dan menarik. Semua gambar yang diambil sungguh berseri kerananya, dengan tambahan touch magic makin likes superstar!

Walaupun laugage yang dibawa bersanma jhabis jahanam kerana terpelanting sewaktu perjalanan pulang, menaiki bus (bunuh diri yang tragik). Namun, apa aku kesah..

Pengalaman yang paling berharga!

*Imigination safe with me in town melaka. Let's start, girls:






Kerana model import semua lari ikut jejaka Singapore, maka aku secara trang-trang menjadi model tak bertauliah (suka dan rela sebenarnya). Hahahhha... Superb! (masuk bakul dan tarik sendirik ini orang)




Kerana aku dah berumur 18 tahun dan keatas, maka hormone adrenalin yang berlebihan telah membawa aku untuk keluar malam. Maka, antara 'snap picture' yang dapat adalah:


Di lain hari, kitaorang sempat la gi Pantai Tanjung Bidara (masa lawatan ke Ledang, sebenarnya). 


Masyuukkk!!.. Try la gi shoot kat Melaka (pandai-pandai la carik). Google, GPRS ker, asal uummpphhh..













 .
.
.
.
.
.
.

To be continued.....

Thursday, February 03, 2011

KEWANGAN: 13 Tips berjimat yang patut korang tahu

Assalamualaikum pihak pembaca.

Blink-blink-blink (bak lagu Jessie J-price tag), bab mata duitan kali ini berkisar mengenai 'JIMAT'. Some'lil thing yang mungkin korang terlepas pandang atau saja-saja tak nak pandang (bak lagu Tan sri SM Salim & Datuk Siti-pandang-pandang, jeling-jeling). Hehhehe..Tak percaya? Nak tahu?

So, lets me show you guys:

  1. Selalu masak di rumah/ cook at home often: Walaupun tak level Masterchef, Dr. Fazley tapi ok what daripada makan luar.
  2. Bawa bekal daripada rumah/ brown bag lunch: Simple dan terjamin sihat dan bersih lagi suci. ++ memang menjimatkan.
  3. Bayar hutang secepat mungkin/ consolidate and pay off debt ASAP: Memang ASAP, kalau tak dah tengah bulan mula la nak terngadah. Nak gali mana duit tuh.
  4. Pinjam buku/ instead of buting books, borrow it from libary: Aku pinjam kawan, aunt, semua la. 100% jimat! Dah pinjam jangan lupa pulang balik.
  5. Bawa botol air sendiri/ bottle your own water: Kalau korang perasan, sejak school lagi kita dah apply benda alah nih. So, continue ajalah.
  6. Jauhi kawan yang terlalu boros/ keep distance from high demand friends: Highlight statement nih.
  7. Buat senarai belanja/ make shopping list: Wajib, kalau tak. Lari la budget.
  8. Tingkatkan kemahiran/ Do DIY: Kemahiran macam memasak, menjahit, berkebun. Boleh ambil kelas tambahan atau suruh la kawan atau keluarga yang pro ajarkan. FOC sikit.
  9. Belajar bercakap 'TIDAK'/ learn to say 'NO': Yup, no this, no that....no,no.no.
  10. Guna kemudahan awam/ use public transport: 70% menjimatkan walaupun der bab susah senang lah. Adat.
  11. Elak minum luar/ cut down your drinking: Apa salahnya buat air kopi sendirik daripada lepak kedai mamak. Coz kalau minum mesti terasa nak meals sampingan kan.
  12. Beli masa jualan murah/ buy in sale time: Simpan duit dan belanja bila ada jualan murah, biasanya nak dekat perayaan lah. Krismas, raya..
  13. Finally, tanya diri sendiri: Do I really need this??? Tanya 800 kali soalan tuh pada diri sendiri dan baru decide nak beli tak.


Camner? Korang agak-agak boleh apply tak? Heheheh.. tip nih simple jek kot.
Slow in action, tapi jangan missing in action. OK.

...TAGLINE MEMBAKAR: 'shop till you drop!'....