THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Monday, March 25, 2013

Emak dan kami.


Assalamualaikum.
Pada 19 march yang lepas ialah hari lahir Emak. Seperti dalam calendar, ianya jatuh pada hari Selasa… so, camne ni yek?? Semua anak-anak dia da susah hati. Alkisahnya sejak lima tahun lalu, kitaorang apply kan benda ini. Every year mesti sambut bezday Mak dan Ayah… walaupun ter-awal/ ter-lambat majlisnya. Tetap kena celebrate jugak. Yek la… dulu masa bezday kami (lapan beradik), Mak sibuk masak bubur dan Ayah bagi itu ini. So, bila semua anak-anak dia dah besar… kita terbalikkan. Biar anak-anak dia pulak yang sibuk untuk sambut bezday mereka. Sekurang-kurangnya, ini menunjukkan yang kami tak akan lupa pada mereka. Mak dan Ayah pun happy…

Dan tiada kata sepakat yang di beri, semua sibuk dengan degree… master… kerja. So, pada pagi Jumaat (22nd March), aku dapat massage daripada my sist:
Balik tak minggu ni? Sambut bezday mak sabtu malam…

Aku pun 50:50 nak balik ke tak, cuti tak apply lagi. Sok dah hari sabtu (keja half day pulak tu). So, tekatkan hati… pas habis keja terus chow ke KTM terdekat dan beli tiket bus (on the spot). Alkisahnya… tiket dah habis, kena tunggu sampai kol 2.00 petang. Rembat!!! sempat solat Zohor dalam Jamak Takdim. Makan roti dan ready untuk penderitaan ‘duduk selama empat jam setengah’. Chooiii… tidur jek la. Aku pelik gak, apsal la time gini ada gak orang nak keluar jejalan naik bus. Naik keta la…

Bila semangat berkobar-kobar, tak panas tempat duduk lagi… aku berhadapan dengan benda yang paling aku benci: panjang gila jem kat highway… memang terbakar rentung la. Rasa nak terjun tingkap jek… stuck dalam satu jam. Peh, boleh ting-tong kepala otak dengan driver yang lepas-tekan brek, hon daripada manusia yang suka buat bising… Pastu jem lagi sebab ada accident. Huhuh… rasa macam nak nangis. Sempat ke dak ni???

Guess what, aku sampai Larkin kol 7.30 petang! Jem tu punya pasal… Pastu mek bus dan abang ipar akan jemput daripada sana. Seb bek bandar JB tak jem malam-malam gini. Alhamdulillah. Sampai rumah dekat kol 8.30 malam… SI Apiz dan cik Ziqa pun da tidur. Diorang pun da celebrate, lambat 30 minute! Tapi takper, makan-makan-makan-. Let’s see apa yang ada:
Soto dan bebola daging.
French fries.
Nugget.
Kek burberry.
Grapes.
Tea.
Sambil makanan memenuhi perut, mulut pun chit chat tak henti –henti…

Sempat kacau si Apiz tidur… cik Ziqa tak leh kacau, nanti dia mengamuk (tapi aku kacau jek). Hahahha… OK, goodnite.

*walaupun esok (Ahad) tengahari dah kena balik semula… aku just rasa happy jek. Sempat wish kat mak sebelum dia tidur malam tu, breakfast sama-sama esoknya… makan masakan mak. Jumpa cik Ziqa dan si Apiz… together ketawa with adik-beradik yang lain… such a perfect memories.
Missed you all.


Saturday, March 16, 2013

Vintage: Elegant and classic.


Assalamualaikum.

Vintage, sila angkat kaki jika anda adalah antara peminat tegar gaya ini. Lagi tinggi anda angkat, lagi tinggi pemahaman anda tentang theme elegent classic kesukaan ramai itu. Sekarang… gaya ni dah mencapai tahap demandnya (mentang-mentang ramai dah pakai) . So, untuk yang baru nak berjinak-jinak merpati… pandai-pandailah suai padan agar tak lari tajuk.

Bagi aku warna padanan untuk theme gini sesuainya warna lembut. Coklat, hitam, putih… Yolah, zaman nenek moyang kita dulu-dulu mana ada orang guna color block! Kena kejor seladang kang turun bendang pakai baju merah Mak Ngah. Citer P.Ramlee pun trademark hitam putih. Bunga pun corak kecik-kecik. Sweet sesangat.


Let’s shoot untuk gaya ini: Enjoy sambil layan lagu Home by Jim Reevens…



Wednesday, March 13, 2013

Lagu budak-budak?

Assalamualaikum,


Air pasang pagi, Turun pukul lima...
Nyonya bangun pagi, siram pokok bunga...
Pokok bunga melur tanam tepi pantai---


"Woish, bukan tanam tepi pantai la... Tepi kolam!"


"Tepi pantai laa...aku dulu nyanyi, tepi pantai."


"Aku pulak, tepi kolam.."


"Aku... Tepi kolam."


"Tepi pantai!"


Kau??? Tanya kawan cik yang lagi satu dekat kawan kami yang dok bertengek atas kerusi...

"Kau jangan tanya dia beb, budak international school tuh.... Mana ada lagi pasang pagi petang siang malam ni. Diorang punya ba..ba... Black sheep."


Kahkahkah... Siot betollah diorang ni kan. Tapi tak per, kutuk depan-depan.

Pasal lagu tadi pulak, jalan penyelesaiannya adalah...
Carik balik cikgu sekolah tadika korang Dan tanya mereka untuk mendapatkan jawapan yang sebenar-benarnya...


Ci-lo-oh la hang, pak cik Google kan ader... Dia sedia berkhidmat maa... Internet pun free (wifi).. What's the problem.


Jawapannya....
Korang carik la jugak ae, kata orang bila kita carik sendirik. Lagi kita ingat. Adios!